Goed voorbereid op sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is vaak een doorslaggevende factor of jij jouw droombaan bemachtigt. In dit blog geef ik je daarom verscheidene tips waarmee jij een voorsprong kan krijgen op de andere kandidaten.

TIP 1: Doe research

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat is het verstandig om de achtergrond van het bedrijf te verkennen. In het gesprek is voornamelijk de werkgever aan het woord. Wanneer jij antwoord geeft en meepraat alsof jij meer weet van het bedrijf laat jij aan de werkgever zien dat jij erg geïnteresseerd bent in de baan. Dit kan doorslaggevend zijn tot de eindbeslissing, het bedrijf wil immers de meest enthousiaste werknemers.

TIP 2: Uitstraling is erg belangrijk

Hoe je je kleed moet afhangen van waar je een sollicitatiegesprek houdt. Voor een supermarkt hoef je geen net pak te dragen, waar dit wel verstandig is bij een kantoorbaan. Vaak is een blouse met nette spijkerbroek ook voldoende. Voor de kledingkeuze is vooral ervaring met sollicitatiegesprekken belangrijk, maar door op internet te neuzen kun je al een redelijke overweging maken.

Naast de kledij is jouw houding ook essentieel voor een sollicitatiegesprek. Probeer aandachtig mee te luisteren en laat dit zien. Maak gebruik van non-verbale communicatie om jouw aandacht aan de werkgever duidelijk te maken. En als je de eerste tip gevolgd hebt, kun je goed meepraten over het bedrijf zodat er nooit stiltes vallen.

TIP 3: Kom op tijd!

Kom voor een sollicitatiegesprek nooit, maar dan ook nooit te laat. Dit is een rode vlag voor werkgevers, je hebt gelijk hun vertrouwen deels geschaad. Mocht het echter toch gebeuren door bijvoorbeeld file of een ongeluk, stuur even een belletje naar het bedrijf. Laat ze weten dat je later bent en vertel de reden. Werkgevers kunnen hierin heel streng zijn en al op basis daarvan jou weigeren aan te nemen. Het zou zonde zijn om daardoor jouw sollicitatiegesprek in duigen te laten vallen.

TIP 4: Laat geen stiltes vallen

Sollicitatiegesprekken komen veel met elkaar overeen. Zo gaat het vaak over je opleiding of vorige werkgever. Door te bedenken welke onderwerpen er misschien besproken gaan worden, kun je jezelf voorbereiden zodat er geen stiltes vallen. Probeer antwoorden niet thuis te repeteren, het moet geen toneelstukje worden. Geef zo eerlijk en spontaan mogelijk antwoord, het sollicitatiegesprek is geen toets. De werkgever wil weten wie jij bent, er is geen reden om antwoorden in je hoofd te stampen.

TIP 5: Maak een verzorgd CV

Voordat je op sollicitatiegesprek kan moet je worden uitgenodigd. Jij bent niet de enige die geïnteresseerd is naar die functie. Het is daarom erg belangrijk om een goed verzorgde CV op te sturen naar de werkgever. Jouw cv is de eerste indruk die het bedrijf van jou krijgt. Houd jouw CV regelmatig up-to-date door je profielfoto jaarlijks te veranderen (jouw foto kan natuurlijk niet afwijken van jou op gesprek) en vergeet niet jouw competenties en vaardigheden regelmatig te veranderen. Op internet staan tientallen websites die jouw kunnen helpen bij het opstellen van een CV.

Zorg dus vooraf aan jouw sollicitatiegesprek dat je goed voorbereidt bent zodat je nooit voor een verassing komt te staan. Daarnaast is jouw eerste indruk essentieel om op sollicitatiegesprek te mogen.